W poprzednim ryżowym pomieszałem proporcję i sam pewien nie jestem co z tego wyjdzie :D, jak drożdże przerobią cukier to wyjdzie dość mocne winko :) jak nie to wyjdzie średnie - bardzo słodkie. Ale podczas wczorajszego doprawiania bardzo podobał mi się zapach i smak winka - nie mówiąc o kolorku (SAKE :)) dlatego postanowiłem nastawić następne w butli z poliwęglanu (PC). Tym razem dokładnie zaplanuję przebieg całego procesu. Przepis ze starej strony old.wino.org.pl brzmi tak:
Zalej 5l letniej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, 50g kwasku cytrynowego i co najmniej 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Umieść uzyskaną mieszaninę w baniaku i dodaj zaczyn drożdży oraz pożywkę. Po 3-4 dniach fermentacji dodaj 1kg cukru rozpuszczony w 1l wody. Po około 2 tygodniach fermentacji oddziel ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelej z powrotem do baniaka i pozwól jej dokończyć fermentację, uzupełniając objętość cieczy do 10l.
Zamiast kwasku można dodać odpowiednią ilość soku z cytryn.
W przypadku całkowitego odfermentowania cukru otrzymuje się smakowite, wytrawne wino o zawartości około 15% alkoholu.
Przy butli która ma 18.9 L myślę, że spokojnie można nalać 16L winka. I taki nastaw właśnie planuję.
Składniki:
Ryż: 3 Kg
Cukier: 1,75 Kg + 1,75Kg
Kwasek cytrynowy : 50g (powinno być 80 ale jak będzie zbyt mało kwaskowe to dodam kwasku po fermentacji - do smaku).
Rodzynki : 30 dag (+150g cukru bo rodzynki mają 50% cukru)
Woda: 7L + 4L+3L
Postanowiłem dodać też 100g cukru waniliowego dla posmaczku :)
----
Obliczenia % są dość proste. Wychodzi, że całkowita ilość cukru to 3,75 kg (1,75+1,75+0,1+0,15). Czyli dzielimy 3750/16L = 234 g/l czyli 234/16,9 = 13.8 % w przybliżeniu 14%
----
16 Listopada (niedziela) - Dzisiaj nastawię matkę drożdżową Tokay.
18 Listopada (wtorek) - Pierwszy roztwór z ryżem. Tj. cały ryż dokładnie opłukam, pod letnią wodą i do balonu. Następnie w 7L wody rozrobię 1.7Kg cukru + 100g cukru waniliowego + kwasek cytrynowy + drożdże. Całość wleję do balonu zalewając wcześniej dodany ryż i zamieszam. Następnie sparzę wrzątkiem rodzynki i posiekam. Dodam rodzynki do balonu i zatkam korkiem z rurką fermentacyjną.
22 Listopada (sobota) - sprawdzę BLG, jeżeli będzie 0 dodam drugą część cukru + 2 część wody (3L). Jeżeli BLG > 0 poczekam sprawdzając co 2 dni aż będzie 0.
2 Grudnia (wtorek) - po 2 tygodniach od rozpoczęcia fermentacji zleję wino do garnków/wiader - usunę ryż z balonu, umyję go. Wleję wino z powrotem do balonu i uzupełnię ostatnią częścią wody (3L).
16 - 21 Grudnia - będę obserwował przebieg fermentacji. Jeżeli będzie bulgać raz na minutę, zleję znad osadu i ponownie nastawię do klarowania, jeżeli nie - zostawię do nowego roku.
------
Właśnie wróciłem z zakupów w Makro. Okazało się, że najmniejsza paczka ryżu jaką mogę kupić to 6kg. Postanowiłem więc zrobić 2x większą ilość wina. Czyli 2 balony. Kupiłem też dodatkową butlę wody oraz 10kg cukru. Nastawiłem 2 butelki drożdży - Tokay i Sherry. Drożdże miały na opakowaniu napisane 300 ml soku + 200 ml wody + 2 łyżeczki cukru. Ja dodałem 500 ml wody (2 szklanki) oraz 4 łyżeczki cukru. Do tego szczyptę pożywki i postawiłem to blisko kaloryfera na rurce - kaloryfer nastawiony na 4 czyli drożdżom będzie cieplutko :)
Tak wygląda matka drożdżowa na samej wodzie. Gluty na dole - gluty na górze :) i bąbelek od czasu do czasu.
Tak wygląda ładowanie ryżu.
Tak wyglądają wszystkie produkty dodane na jeden balon.
Tak wygląda początkowy nastaw:
------
23 listopada (niedziela) - sprawdziłem baling w balonach - 10 i 8 BLG. Na razie nie dodaję cukru - czekam aż zejdzie do 0. Przypomniałem sobie również, że nie dodałem pożywki, odmierzyłem więc 4g do jednego balona i 3.5g do drugiego. Rozpuściłem w wodzie (100 ml) i dodałem do balonów. Zamieszałem porządnie i czekam na blg = 0.
Ilość cukru do przerobienia w pierwszej fazie : 1.75 kg białego, 100g rodzynek (jednak dałem więcej niż na początku zakładałem) tj 50g cukru, 100g waniliowego. Całkowita ilość cukru: 1900 gram. Całkowita ilość wody: 7L tj 1900/7 = 271 czyli 27 BLG. Tego akurat nie mierzyłem ale zakładam że ryż ma 0 BLG i woda 0. Odejmując poprawkę na niecukry 4 mamy 23 BLG - idealnie do przerobu.
---
27 listopada - dwa dni temu zauważyłem duże spowolnienie fermentacji. Wczoraj winko praktycznie stanęło. Dzisiaj zmierzyłem BLG = 0. Dolałem 3L wody (drugą część) plus drugą część cukru. Jak widać miałem dodać cukier w sobotę 5 dni temu, ale czytałem, że jeżeli doda się do ryżu cukier a BLG nie będzie w okolicach 0 - może stanąć. Dlatego wolałem poczekać do 0. W niedziele było jeszcze +10/+8. Mogłem dodać cukier już wczoraj - ale wczoraj nie miałem czasu. Nastaw po dodaniu cukru wygląda tak:
Sunday, November 16, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Witam...
Widze, ze jako balonow uzywasz plastikowych pojemnikow po wodzie. Tez mialem tak zrobic, ale po przeczytaniu na dnie 'to use with water only' moje plany ulegly drobnemu zahamowaniu i wole zapytac kogos, kto ma praktyczne doswiadczenia w tej materii..
Rozumiem, ze plastik jednak nie wchodzi w reakcje z drozdzami/alkocholem ani wino nie ma po tym lezakowaniu plastikowej nuty smakowej? :)
I jakie wyszło ci winko?Dobre?Bo zamierzam robic z twego przepisu..Pozdrawiam
Post a Comment