Friday, November 7, 2008

Ciśnieniowy filtr do wina

Narysowałem taki oto schemacik filtra do wina z wykorzystaniem butli PC. Na chwilę obecną pomysł jest w fazie projektu (do czasu uzyskania odpowiedzi na 2 poniższe pytania).

OPIS:

Łączymy dwie butle z poliwęglanu wężykiem który na środku ma zamontowany filtr np z waty albo sączków laboratoryjnych. Następnie do butli A tłoczymy powietrze za pomocą kompresora samochodowego, powietrze wypycha wino przez rurkę szklaną (kolor ciemno zielony) które wędruje do butli B przez filtr. Butla A jak widzicie ma coś takiego jak zawór bezpieczeństwa. Tj. np. wlewamy wino do butli, zaczynamy pompować powietrze, zakładamy dopuszczalne ciśnienie około 60 Kg/Cm, cały czas sprawdzając ciśnienie na manometrze kompresora, gdy taka wartość zostaje osiągnięta, odkręcamy zawór bezpieczeństwa uwalniając nadmiar powietrza i zostawiamy odkręcony tak aby ciśnienie w butli było 60. Zakładając, że zmontowałbym taki zestaw szczelnie (korzystając z objemek, uszczelek, zaworków itd) męczą mnie 2 pytania:

1) Czy powietrze tłoczone do butli A napowietrzy wino? Czytałem, że pompując wino za pomocą pompki z akwarium najczęściej takie wino się właśnie napowietrza - ale pompki akwarystyczne jakby "bełtają" płyn wytwarzając bąbelki powietrza - i myślę, że to napowietrza płyn. Natomiast może tłocząc powietrze do butli w celu wytworzenia odpowiedniego ciśnienia wino się nie napowietrza?

2) Czy ktoś orientuje się może jakie jest maksymalne ciśnienie wytrzymywane przez takie butle? Np 20 lub 80 lub 100 kg/cm ?






-----
Autor pomysłu zaznacza, że nie odpowiada za jakiekolwiek szkody spowodowane wprowadzeniem go w życie. :)

No comments: