Nalewkę robimy tak:
Bierzemy 500 g odpestkowanych, podsuszonych owoców, wsypujemy je do słoja. Zalewamy brandy 0.7. Dodajemy ćwiartkę spirytusu. Mieszamy. Dodajemy drobno pokrojoną skórkę pomarańczy. Zamykamy słój i dokładnie wszystko mieszamy.
Tak przygotowaną miksturę, trząchamy codziennie, przez 6 tygodni czyli do 1 stycznia 2009 :)
Następnie płyn należy oddzielić od owocu i przefiltrować. Później dodać szklankę lub pół (my planujemy pół) miodu + szklankę wody (my planujemy 1.5 szklanki). Z całości wyjdzie więc 1.5L nalewki o procencie około 40%. Miód należy wcześniej podgrzać ale nie zagotować. Podczas podgrzewania wydzieli się piana - pianę zebrać i wyrzucić. Następnie ostudzić i dodać do nalewki. Całość wlać ponownie do słoja i zostawić na 3 miesiące do klarowania/przegryzania.
Tak wygląda pierwszy etap: (słój ma 3L)
Tak wygląda brandy Chantre (inna butelka)
No comments:
Post a Comment