Sunday, November 30, 2008

Dzika róża - fermentacja z owocami

Na winko z dzikiej róży mam uzbierane 3.7 Kg podsuszonych owoców. Planuję więc 2 nastawy z tych samych owoców. Każdy nastaw po 18L. Fermentację przeprowadzę w fermentatorze, po miesiącu zleję do balona i ponownie zaleję owoce.
---
Wino 17-18%
---
SKŁADNIKI:
3.7 Kg Dzikiej róży (część z pestkami część bez pestek - pokrojona)
15 L Wody
5,4 Kg Cukru (3,2 L objętości)
7,5 g Pożywki
Drożdże uniwersalne Biowin - i poduszeczka.
18 gram kwasku cytrynowego (lub 720g cytryny - wycisnąć)
---

Dzień 1
- przygotować MD

Dzień 3
- dodać owoce do fermentatora
- zalać wodą + cukier + drożdże + pożywka + kwasek

Fermentować do zakończenia fermentacji (miesiąc co najmniej). Następnie zlać, do balona 18L i odstawić. Po dniu - trzech dniach zlać znad osadu w balonie. W tym czasie zalać owoce ponowną częścią woda + cukier

No comments: