Friday, December 5, 2008

Wino imbirowe

Zamierzam się trzymać przepisu, więc oto on:

Wysłane przez krecha

Wspaniałe wino imbirowe
przepis na 5 litrow wina (12-15%)

SKŁADNIKI

75g. świerzego korzenia imbiru
450g. rozdrobnionych sułtanek
900g. bananów
1.1kg. cukru (obj 0,66 L)
5g.kwasku cytrynowego
5g. pożywki dla drożdży
5g. enzymu pektynowego(pektopol)
2,8 + 0,5 L Wody + 1 L (dopełnienie) Wody = 4,3 L
uniwersalne drożdże winiarskie

WYKONANIE

Butelkę z matka drożdżową przygotowujemy wcześniej.
Korzeń imbiru łamiemy na drobne, lub ścieramy na grubej tarce.
Rodzynki parzymy i płuczemy we wrzątku.

Umieszczamy imbir i rodzynki w wiaderku .
Zalewamy wrzątkiem 2.8l. z rozpuszczonym cukrem.

Banany obieramy ,kroimy w plasterki zalewamy 0.5l.wody
po czym gotujemy na małym ogniu w rondelku ok.20 min.

Otrzymany wywar odcedzamy do wiaderka przez gazę jałową.

Gdy temp. moszczu spadnie do 20 stopni dodajemy pozostałe składniki (pożywka, pektopol, kwasek cytrynowy) oraz matkę drożdżową zakrywamy naczynie .

Po czterech dniach fermentacji w ciepłym miejscu, przy codziennym mieszaniu zawartości,
odcedzamy moszcz do gąsiora (sitko/gaza) zamykamy rurką fermentacyjną i ustawiamy w ciepłym miejscu. Miesiąc później gdy fermentacja dobiegnie końca zlewamy wino z nad osadu dopełniamy gąsior i ponownie mocujemy rurkę.
Po 6 miesiącach wino jest gotowe choć wiem że można go pić już po miesiącu bo wspaniale się klaruje. Polecam do picia zimą jako grzane.


----

Postanowiłem nastawić to wino w balonach 5L i 15L (bo akurat takie mam wolne) a po miesiącu zlać do butli po wodzie i odstawić do piwnicy.

Składniki na 20L

300 g. świerzego korzenia imbiru
1800 g. rozdrobnionych sułtanek (rodzynek)
3600 g. bananów
4400 g. cukru (obj 2,64 L)
20 g. kwasku cytrynowego
20 g. pożywki dla drożdży
20 g. enzymu pektynowego (pektopol)
WODA: 11,2 L (syrop) + 2 L (banany) + 4 L (dopełnienie) = 17,2 L
uniwersalne drożdże winiarskie

---

No więc nastaw zrobiony. (7 Gudnia - start). Jedyna różnica to taka, że do bananów dodałem 4L wody zamiast 2. W następnym kroku dopełnię 2L. Planuję trzymać nastaw do końca tygodnia tj. 6 dni (do soboty)








Tak wyglądają sparzone rodzynki. Parzenie przeprowadziłem w 2 osobnych misach a następnie odcedziłem do jednego garnka.











Tak wygląda wstępna faza zupki bananowej.











Odcedzamy papkę.











W międzyczasie ścieramy imbir na grubych oczkach.











Przygotowujemy wodę.











Dodajemy cukier.










I wyciąg z papki bananowej (zupkę)









A następnie imbir i rodzynki.









Po 1 dniu fermentacji wygląda to tak. Wczoraj nie dodałem całego imbiru bo go po prostu nie miałem. Dzisiaj dosiekałem 100 g i dodałem do pracującego nastawu.